6.12.2018

PATALEIPÄ

 Sisältä pehmeä ja päältä rapea pataleipä - toimii aina! 

Tarvitset:
7 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
2 tl kuivahiivaa
3½ dl vettä
Rypsiöljyä padan voiteluun.

Tee näin:
Mittaa kulhoon kädenlämpöinen vesi ja sekoita joukkoon hiiva. Lisää suola ja vehnäjauhot. Sekoita, mutta älä vaivaa. Peitä kulho tiiviisti kelmulla ja anna taikinan kohota huoneenlämmössä yön yli.

Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja käännä kaksinkerroin. Älä vaivaa. Peitä taikina liinalla ja anna kohota 30 minuuttia. Laita sillä aikaa kannellinen valurautapata kylmään uuniin ja uuni kuumenemaan 250 asteeseen.

Kun uuni on 250 asteinen, ota pata uunista ja pyykäise sen sisäpinta rypsiöljyllä. Nosta taikina kuumaan pataan ja pane kansi päälle. Paista leipää 30 minuuttia. Ota kansi pois ja annan leivän paistua vielä 15 minuuttia, kunnes pinta on saanut kauniin värin. Lopuksi kumoa leipä pöydälle ja anna jäähtyä liinan alla hetki.  

Tässä perinteinen ohje, jota on helppo tuunata lisäämällä taikinan joukkoon esimerkiksi erilaisia siemeniä tai vaikkapa kuivattuja hedelmiä.

Pieni Lintu- blogin tämän viikon Makrotex valokuvahaasteen teema on jotain lämmintä.

Tämän reseptin myötä haluan toivottaa jokaiselle rauhallista ja juhlavaa itsenäisyyspäivää 2018! 

8 kommenttia:

  1. Tätä pataleipää olen itsekin muutaman kerran valmistanut ja aina onnistuu.
    Hyvää itsenäisyyspäivää sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla menee tuo leipominen aina vähän sillein kausittain. Sitten kun innostun leipomaan niin sitten niitä leipiä tulee tehtyä tosi tiuhaan. Kyllä itse leivottu leipä on vaan niin herkkua!

      Poista
  2. Lämmin leipä on niin herkkua.

    VastaaPoista
  3. Oi oon paristi tehnyt ja hyvää on

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pataleipä ei ole nopein leipä valmistaa, mutta hyvää kyllä kannattaa odottaa. :)

      Poista
  4. Teen usein. Lisään noin kolmasosan muita terveellisempiä jauhoja / ryynejä sekä monenlaisia yrttimausteita. Joka kerran on erilainen leipä. Minulla on kaksi pataa, joten tulee samalla uuninlämmityksellä kaksi leipää (kahdesta eri taikinasta myös).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, toi onkin kätevä tapa - valmistaa pari leipää samalla kertaa. :) Itse myös tuunaan tuota perusohjetta, harvoin tulee tehtyä ihan samanlaista leipää.

      Poista

Kiitos kommentista.