28.9.2015

Focaccia leipä



Olen mä kyllä tavallinen leipuri! Mun piti ostaa tänään kaupasta nimenomaa oliiviöljyä, mutta unohdin sen samantien kun huomasin, että öljyä on myynnissä myös maustettuna. Nappasin hyllystä valkosipulinmakuisen öljyn. Kotona vasta huomasin, että tulikin sitten ostettua rypsiöljyä.

Oliiviöljy kun olisi ollut nimenomaa foceccia leivän se juttu, mutta hyvin toimi tuo rypsiöljykin. Päätin tänään (innostuin eilisestä leipomisesta) että kokeilen reseptikansiossani pitkään roikkuneen Italialaisen foceccia leivän valmistamista ja hyvä että testasin. Herkkua! Varmasti teen toistekin. Ja hyvin se maustettu rypsiöljy korvasi niin oliiviöljyn kuin myös ne valkosipulinkynnetkin. ;)

Focaccia leipä
(iso pellillinen)

Taikina:
3½ dl vettä
n. 7 dl vehnäjauhoja
25 g tuorehiivaa
½ tl suolaa
½ dl oliiviöljyä
1 rkl hunajaa

Pinnalle:
½ dl oliiviöljyä
1-2 valkosipulinkynttä
2-3 tl sitruunamehua
fetajuustokuutioita
 1 pieni punasipuli
ripaus mustapippuria
ripaus sormisuolaa

Tee näin: 
Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen ja lisää joukkoon oliiviöljy, hunaja ja suola. Viimeisenä jauhot vähitellen ja vaivaa taikinaksi. Anna taikinan kohota liinan alla lämpimässä paikassa 30 minuuttia.

Kumoa kohonnut taikina pellille (johon on laitettu päälle leivinpaperi) ja levitä taikina tasaisesti siihen. Anna kohota liinan alla vielä 30 minuuttia. 

Sekoita oliiviöljyyn mustapippuria ja sitruunamehua. Viipaloi punasipuli ja kuutioi fetajuusto.

Paina pieniä kuoppia leipään ja voitele se oliiviöljyseoksella. Laita pinnalle fetajuustokuutiot, punasipulin siivut ja lopuksi ripottele hieman sormisuolaa.

Paista leipää uunin keskitasolla  250 asteessa noin 15 minuuttia, kunnes leipä on saanut kauniin värin. Anna jäähtyä hetki ja leikkaa paloiksi.

Pst. Kyllä kalpeni eiliset sunnuntaiaamun sämpylät tämän leivän rinnalla, jösses! 

4 kommenttia:

  1. Oih, omatekoinen focaccio, varmasti oli hyvää!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pakko sanoa, että ihan todella herkullista. Ihan parasta vielä hieman lämpimänä maidon kanssa. Nam! Eilen tuli tehtyä vielä toinen leipä pakastimeen, jotta ei olisi jäänyt puolikas hiiva käyttämättä. :)

      Poista
  2. Aaah, hyvä idea, että voisi sellaista vaikka pakastaa. Täytyy katsoa jos vaikka itse innostuisi tekemään myös tuollaista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa ainakin kokeilla ohjetta, ehdottomasti! Naaam! :D

      Poista

Kiitos kommentista.