23.4.2015

Perinteinen sima


Olen sitä mieltä, että mikään kaupasta saatava ei vedä vertojaan itse tehdylle simalle. Ja meillä onkin vappuna ollut tuota keväistä juhlajuomaa tarjolla vain ja ainoastaan silloin kun olemme sitä itse valmistaneet. 

Rähmämunkit ja tippaleivät hankitaan esim. leipomosta tai nykyään jonkun kaupan paistopisteeltä. Niissä alkaa olemaan jo aika herkkuja juttuja tarjolla. Ja valinnan varaakin löytyy, mutta sellaista simaa ei ole vielä kävellyt vastaan mikä meille kelpaisi.

Pst. Jos olet ajatellut tehdä juhlajuoman itse, niin nyt on korkea aika laittaa sima valmistumaan. 

Perinteinen sima

Tarvitset:
4 l vettä
250 g fariinisokeria
250 g taloussokeria
2 sitruunaa
herneen kokoinen pala tuorehiivaa
rusinoita

Kannellinen ämpäri
Tyhjiä pulloja (muovi/lasi)

Tee näin:
Pese hyvin kannellinen ämpäri. Kaada ämpäriin fariinisokeri ja taloussokeri. (Jos haluat tummempaa simaa, käytä ainoastaan fariinisokeria 500 g). Kiehauta puolet vedestä ja kaada se ämpäriin sokerien päälle. Lisää tämän jälkeen loput vedestä ja purista mehut sitruunoista joukkoon. (Jos haluat simaan enemmän sitruunan makua, kuori joukkoon myös sitruunankuoret, mutta muista pestä ne hyvin). Anna seoksen jäähtyä tässä välissä kädenlämpöiseksi. 

Liuota hiiva nestetilkkaan ja kaada ämpäriin. Anna siman käydä huoneenlämmössä noin 1 vuorokausi, jonka jälkeen sima tulee pullottaa. Ennen pullotusta, siivilöi sima ja lisää pulloihin 1 tl sokeria ja muutama rusina. Huom! Paine pullossa kasvaa käymisen jatkuessa, joten älä kierrä korkkeja kovin tiukalle!

Sima on valmista, kun rusinat nousevat pintaan. Viileässä valmistusaika on noin viikko, huoneenlämmössä noin 3 päivää. Valmis sima tulee säilyttää viileässä. 

2 kommenttia:

  1. Itse teen ja vasta viikonloppuna sen laitan tulemaan! Itse valmistan sen lämpösessä, niin tulee nopeammin näin! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä laitoin eilen illalla valmistumaan. Meinasi tulla ongelma kun tajusin, että eihän meillä ole yhtään tyhjiä pulloja nurkissa.. Onneksi hoksasin, että työpaikalla on muutama puolentoistalitran pullo odottamassa palautukseen viemistä. :)

      Poista

Kiitos kommentista.